Kako in kaj jesti za uspešno hujšanje

hujsanje prehrana

V današnjem svetu hitre hrane in porcij velikih obsegov, je vzdrževanje zdrave telesne teže zelo težavno. Izgubljanje teže pa celo še težje. Poleg vsega, smo priča tudi ekstemnim prehranskim dietam, ki zagovarjajo hitre uspehe in rezultate čez noč.

Ampak ni vse tako črnogledo. Vseeno obstaja nekaj brezčasnih nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči dolgotrajneši uspeh, pri izgubljanju teže in dolgoročnem vzdrževanju zdrave telesne teže. In eden izmed njih je prav uravnotežena prehrana, ki bo tema današnjega članka

Najbolj pomembno je uživanje širokega izbora živil. To bo pripomoglo k vašem dobremu počutju in zdravju. Priporočamo večje število obrokov (5-6 obrokov dnevno).  V splošnem uživajte veliko beljakovin, vlaknin in zdravih maščob (omega 3)izogibajite pa se večjim količinam ogljikovih hidratov.

Poleg tega priporočamo, da ne ukinete vseh kategorij hrane in vaših najljubših jedi. Beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe se imenujejo makro hranila z razlogom: vaše telo jih potrebuje vse in v zadostnih količinah za svoje optimalno delovanje. Dieta, ki zahteva izločitev popolnoma vse hrane iz določene kategorije, je nesmiselna in nezdrava, prej kot v želene rezultate pa bo vodila v zdravstvene težave. Poleg tega se je držati diete oz. določenega načina prehranjevanja, če nikoli ne smemo jesti naših najljubših jedi. Ne le, da bomo kaj hitro obupali, temveč bodo te jedi v smislu ‘prepovedanega sadeža’ postale še bolj mamljive.

Primer dnevne rutine z uravnoteženo prehrano:

Ko se zbudimo je zelo pomembno, da v naslednjih 30 -60 minut jemo zajtrk. Za zajtrk probamo pojesti čim več. Če ne jemo zajtrka nam kasneje primanjkuje energije, pa tudi lahko potem pojemo preveč, recimo pri malici.  Zato bi vsak moral imeti zajtrk, kateri telesu priskrbi potrebna hranila, kot so vitamini, minerali, beljakovine, ogljikovi hidrati (npr. ovseni kosmiči, jajca). Pripročljivo je zaužiti tudi veliko sadja (npr. banane, avokado, paradižnik, špinača) Če zjutraj ne morete jesti, navado vzpostavite postopoma. Za začetek si pripravljajte smutije.

Preberite tudi : 3 pravila za zdrav zajtrk

Po zajtrku priporočamo malico, ki naj bo zmerna. Če nimate veliko časa lahko za malico pojeste zdrave prigrizke, kot so mandeljni, lešniki itd.

Kosilo naj bo sestavljeno iz polnovrednih živil npr. polnozrnate testenine, polnozrnati, ovseni kruh, zelenjava, stročnice, pusto meso, kot je puran. Zelo vredu so tudi ribe, ki nam priskrbijo pomembne omega-3 maščobne kisline, ki so nujne za telo, vendar jih telo ne more samo proizvesti in jih lahko dobi samo iz hrane.

Če niste presiti od kosila lahko med kosilom in večerjo jeste še pozno malico, ki je lahko čisto preprosta, podobno kot malica.

In tako zaključimo dan z večerjo. Za večerjo je dobro jesti zelenjavo ali pa tudi kakšno zelenjavno juho, ki ne obremenjuje želodca in prebave. Takšne jedi se prebavljajo krajši čas v želodcu in povečujejo sitost za dlje časa. Lahko so tudi kakšna polnozrnata žita, kot je kruh iz polnozrnate moke, stročnice, kot je fižol, grah itd. Zelo pomembno pred spanjem je ,da ne pretiravajte z predelanimi ogljikovi hidrati, saj lahko le to slabo vpliva na prebavo in spanec, ki je pomemben pri hujšanju.

Pozor: Ne preskakujte obrokov. Jejte vsakič, ko ste lačni, pri tem pa pazite, da lakote ne zamenjujete za žejo. Če v to enačbo vštejemo tudi redno športno aktivnost, ste lahko prepričani, da vam izguba odvečnih kilogramov ne bo delala več težav.