Plahtica – zaveznica ženskih src

plahtica caj

Navadna plahtica ali Alchemilla vulgaris L.  je vsestranska zdravilna rastlina, ki je primerna predvsem za ženske in njihove težave. Plahtici pravijo tudi device Marije plašček, hribja resa, sv. Valentina, rosnik.

Listi plahtice spominjajo na plašček in izločajo kapljice. Gre za izločanje odvečne vode skozi vodne žleze, ki se imenujejo hidatode. Izločena voda je bogata s kalcijevim karbonatom, ki veže fosfate v prebavilih v netopne spojine, kar pomaga pri odpovedi ledvic.

O Plahtici:

Ime alchemilla je dobila po alkimistih,  ki so v njeni vodi iskali kamen modrosti, ki omogoča nesmrtnost, vulgaris pa pomeni divji. Spada v družino rožnic in je trajnica. Razmnožujemo jo z delitvijo korenin ter ima zemeljski elementarni vpliv. Užitni deli so listi in cvet. Cveti od maja do avgusta, nevpadljiva socvetja so zeleno-rumena, cvetovi pa petštevni. Raste po gorah in planinah na tratah, pašnikih in travnikih, po gozdnih robovih v predalpskih in alpskih predelih Slovenije, lahko pa jo gojimo kot njivsko zelišče. Pri nas raste 25 vrst plahtice, ki jih lahko razlikujejo le strokovnjaki, vse pa vsebujejo podobne učinkovine.  

Nabiranje:

Cvetočo rastlino praviloma nabiramo v suhem vremenu. Cvetoče zelišče odrežemo približno 5 cm nad zemljo in nabrano pusušimo v senci na prepihu. Suho zelišče je brez vonja, trpkega in grenkega okusa. Vsebuje čreslovine, grenčine, flavonoide, eterično olje v sledovih, saponine, sluzi, rudninske soli, itd. Vse snovi pomagajo pri akutnih, nespecifičnih driskah in drugih prebavnih motnjah pri odraslih in otrocih. Pospešuje tudi izločanje vode.

Za kaj se uporablja Plahtica?

Uporaba navadne plahtice se priporoča za pomoč pri ženskih boleznih, od belega toka do bolečin med menstruacijo in celo proti omotici med nosečnostjo. Uspešno pomaga uravnavati premočne menstruacije, odpravlja beli tok, krepi maternične vezi, pomaga pri zdrku maternice, lajša težave v meni, pred porodom pripravlja na porod, po porodu pa vzpostavlja ravnovesje v delovanju ženskih organov.Čaj iz navadne plahtice pomaga pri zastajanju vode in debelosti, poleg tega pa zadržuje razvoj sladkorne bolezni. Obenem razbremeni jetra, spodbuja presnovo in je krepčilen. Blag prevretek lahko uporabimo za zdravljenje vnetij očesne veznice (konjuktivitis), sveže iztisnjen sok naj bi zdravil akne in druge kožne bolezni. Alpska plahtica se uporablja tudi za blaga vnetja in okužbe sečil (prepreči vezavo bakterij), pri povišani telesni temperaturi.

Kljub izredni priljubljenosti v ljudskem zdravilstvu je plahtica razmeroma slabo raziskana. Za adstringeno delovanje (delovanje na površini ) ni natančnih podatkov. V znanstveni raziskavi so ugotovili protitumorno delovanje ter zaviranje encimov (0,16-0,56mg/ml neopredeljenega izvlečka in vitro na elastazo, tripsin in alfa himotripsin). Tanini zavirajo delovanje beljakovin.

Uporaba: Priprava čaja ali kapljic

Najbolj se priporoča pitje čaja ali uporaba kapljic (tinkture). Čaj pripravimo tako , da naredimo poparek, 2g do 4g zeli poparimo z 150ml vrele vode, pustimo da stoji 10 minut. Čaj uživamo trikrat na dan med obroki. Lahko pa naredimo tudi tinkturo z domačim sadjevcem.

 

Viri:

Jagodič, Boris. 2004: Zdravilne zeli Najboljše blago za zdravo telo. Maribor: Slomškova založba.

Janeš, Damjan. 2017: Izročki predavanja za društvo Arnika. Ljubljana.

Toplak Galle, Katja. 2015: Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Papež Kristanc, Andreja. 2015: Zeliščar na sprehodu. Ljubljana: Divja Rožca.

Velika knjiga o zeliščih, 2010. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Grilc, Mirjam. 2010:Zelišča z gore.Ljubljana: Kmečki glas.

Zdravilna zelišča in dišavnice:zdravje in dobro počutje iz narave. 2008. Tržič: Učila International.

Rosenberg, Kerstin. 2017: Ajurveda z domačimi rastlinami. Ljubljana: Mladinska Knjiga