7 rastlin, ki pomagajo pri koncentraciji in spominu

slika rozmarina

Se vam kdaj pripeti, da na delovnem mestu izgubite koncentracijo ali pozabite doma kje ste pustili ključe? Ali ste vedeli, da lahko na popolnoma naraven način izboljšate vaš nivo koncentracije in izboljšate spomin?

Skrivnost je v 7 zeliščih, zdravilnih gobah in začimbah, ki imajo prav posebno moč in preventivno pomagajo pri številnih težavah, ki so povezani z delovanjem možganov.  Ta naravna bogastva so: resasti bradovec, rožni koren, brahmi, žafran, rožmarin, žajbelj in kardamom.

V spodnjem članku si bomo pogledali medicinske gobe, zelišča in začimbe, ki pomagajo pri ohranjanju koncentracije, izboljšanju spomina in pri ohranjanju aktvnih možganov.

Resasti bradovec je izredno cenjena jedilna ter medicinska goba, ki raste na lesu podrtih dreves predvsem na severni zemeljski polobli (tudi v Evropi). Medicinska goba zvišuje nivo faktorja za nevronsko rast (NGF)in ima pozitvne učinke na delovanje in razvoj nevronov. V tradicionalni medicini jo zaradi njenega delovanja izredno cenijo in imenujejo “naravna hrana za nevrone”. Zaradi naštetih lastnosti je primerna tudi za oslabljen živčni sistem.

Rožni koren se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini.  Rhodiola Rosea je rastlina, ki ima živo rumene cvetove, najdemo pa jo predvsem v Sibiriji, ter v visokih gorovjih od Skandinavije do Azije; običajno raste na peščenih tleh planot, na nadmorski višini nad 3000 m. Rodiola telo napolni z energijo in mu daje moč. Bogata je z antioksidanti, kateri naše celice varujejo pred oksidativnim stresom. Stimulira živčni sistem, dobro vpliva tudi na krvožilni system. Rhodiola deluje kot adaptogen, kar pomeni, da telo ščiti pred stresnimi situacijami.

Brahmi je tradicionalno ajurvedsko zelišče. Brahmi običajno raste v tropskih in subtropskih klimatskih pogojih, kjer so visoke temperature. Tla morajo biti vlažna in bogata s hranili. Brahmi lahko pozivno vpliva na delovanje možganov in izboljšuje spomin. Je bogat antioksidant, poleg tega ščiti možgane pred stresnimi hormoni, kateri lahko povzročijo poškodbe možganskih celic.

Žafran je najbolj cenjena začimba na svetu. Žafran ima značilen bogat in prodoren vonj, ki ga ne morete zamenjati z nobenim drugim. Gotovo poznate rek, da je nekaj drago kot žafran. Vendar pa morda ne bi bilo nič narobe, če bi začeli govoriti tudi o tem, da je nekaj “zdravo” kot žafran. Že dolga stoletja se namreč žafran uporablja tudi kot naravni pripravek. Žafran v zelo majhnih količinah pozitivno vpliva na voljo in počutje.

Rožmarin je aromatična zimzelena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja. Vsebuje več vitaminov in mineralov – vitamina A in C, thiamin, riboflavin, folat, železo, magnezij, fosfor, cink in baker. Je poln antioksidantov, v zelo majhnih količinah pa pozitivno vpliva na dobro počutje in izboljša kognitivne sposobnosti.

Kardamom prištevamo med najstarejše in najdragocenejše začimbe. Ima več kot 5000-letno zgodovino in je ena izmed najbolj pomembnih začimb, ki lahko pozitivno vplivajo na počutje. Izvira iz južne Indije, največ se ga pridela na Šrilanki. Njegova moč, ki ima številne pozitivne učinke, izvira iz semen.

Žajbelj je izjemno aromatično zelišče, ki vsebuje različna eterična olja, beljakovine in rudninske snovi. Žajbelj je že v starem Rimu užival velik ugled kot dragocena zdravilna rastlina. Žajbelj lahko pozitivno, blagodejno vpliva na koncentracijo in spomin.

Vir znanstvenih člankov: NCBI, Pubmed

Torej če imate težave z koncentracijo in spominom, ter ste zaradi tega začeli s pitjem (pre)velikih količin kave priporočamo, da poskusite zgoraj našteta živila, ki ne vsebujejo kofeina.

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje zgoraj naštete sestavine (100% ekološko- izdelano v Sloveniji) – EKO BRIHTA lahko najdete na naši spletni strani: => kliknite tukaj