Kako se soočiti s stresom?

gospod stres

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je stres ena izmed večjih zdravju škodljivih nevarnosti, ki nam preži v 21. stoletju. Podatki kažejo da ima že vsaka tretja oseba simptome stresa.

Strokovnjaki pa pravijo, da naj bi 70 do 80 odstotkov bolnikov obiskalo zdravnika, zaradi bolezni, ki so povezane s stresom. U, to pa niso najboljši podatki kajne?

Kaj je stres ?

Stres lahko rečemo, da je prevelika izpostavljenost človeškega telesa škodljivim vplivom. Ti vplivi so različni: psihične (travme, odnosi, strahovi) ali fizične (hrup, delovni pogoji, mraz) narave. Večino časa v modernem svetu smo priča psihičnemu stresu.

Stres je naraven odziv telesa na dogodke, ki predstavljajo potencialen vir nevarnosti. Tako se naše telo avtomatsko odzove in nas želi pripraviti na soočenje s to nevarnostjo. Temu pravimo stresni odziv, ki pa v normalnih okoliščinah omogoča pozornost, motiviranost, zbranost.

Težave pa se pojavijo takrat, ko je stres že kar nekaj časa prisoten v našem življenju.

 No, torej, kako se soočiti s stresom?

  • Šport

Fizična aktivnost poživi telo in duha. Šport spodbuja izločanje endorfinov, ki so odgovorni za dobro razpoloženje.

  • Raznovrstna prehrana

Uravnotežena in raznovrstna prehrana lahko poskrbi za boljše delovanje telesa v stresnih situacijah. Izogibajte se beli moki, mesa v prevelikih količinah, soli v prevelikih količinah in kofeina.

  • Meditacija

O tem, da meditacija pomaga pri zmanjševanju stresa je objavljenih že veliko znanstvenih študij. Pravtako za meditacijo ne potrebujete veliko časa.