Zaustavite znake staranja s to rastlino…

listi matcha

Pričakovana življenjska doba ljudi po vsem svetu je danes daljša, kot je bila v preteklih letih. Do leta 2050 znanstveniki pričakujejo, da bo svetovna populacija ljudi, starih 60 let in več, več kot dve milijardi. Vse to zahvaljujoč tehnologiji zdravil in spremembi življenjskega sloga ter prehranjevalnih navad ljudi. Tako je tudi hrana ima izjemen vpliv na zaviranje staranja. V tem članku si bomo pogledali kako lahko antioksidatni v določenem živilu vplivajo na procese staranja.

Ali ste vedeli, da v našem telesu vsak dan nastajajo novi prosti radikali in antioksidanti?

Najprej da razčistimo. Naloga antioksidantov je, da nevtralizirajo proste radikale, zato je ključno, da je razmerje prostih radikalov in antioksidantov v ravnovesju.

V kolikor v telesu prevladujejo prosti radikali, telo preide v stanje oksidativnega stresa, ki v podaljšanem obdobju pripelje do staranja tkiv, poškodovanja DNK zapisa in celo celično smrt.

Proste radikale v telesu povečujemo s slabimi navadami, kot so kajenje, uživanje alkohola, z nezdravo prehrano in s faktorji na katere nimamo direktnega vpliva, kot so onesnažen zrak, UV žarki, pitje onesnažene vode in neizogiben stres modernega življenja.

Kaj storiti? Imamo naravno rešitev…

Matcha je posebna vrsta zelenega čaja v obliki prahu, ki izvira iz Japonske, vendar je popularnost te vrste narasla po celem svetu. Lističe matche vzgajajo na grmičkih tencha, ki jih nekaj tednov pred žetvijo prekrijejo z bambusom. V tem času se zaradi pomanjkanja svetlobe v lističih dodatno spodbudi proizvajanje klorofila, ki matchi dodeli prepoznano in neverjetno močno zeleno barvo

matcha antioksidanti

Kot posledica te posebne metode kultivacije rastlin čajevca (Camellia sinensis) se hranilna sestava matche rahlo razlikuje od ostalih čajev, saj je matcha izjemno bogata z antioksidanti. Matcha ima vsaj 10x več antioksidantov kot klasični zeleni čaj. Eni izmed najbolj znanih antioksidantov v matchi so katehini. Najpomembnejši katehin je epigalokatehin galat (EGCG), ki je zelo obsežno raziskan. Po znanstvenih raziskavah se lahko bori proti prostim radikalom in vnetjem v vašem telesu. Pomaga pa tudi ohranjati zdrave arterije ter celo spodbuja obnovo celic.

Vrednosti antioksidantov v živilih se meri z vrednostmi ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Raziskave kažejo, da bi morali dnevno zaužiti vsaj 3000-5000 ORAC antioksidantov. Matcha vsebuje približno 1400 ORAC/g.

matcha

Ker veste, da vam želimo ponuditi le najboljše, smo za vas direktno iz Japonske pripeljali pravo vrhunsko Matcho najvišjega kakovostnega razreda -Ceremonialna. Ta je mleta le iz najmlajših, najmanjših in najbolj svežih listov zelenega čaja. Višja cena Ceremonialne matche je upravičena zaradi pozornosti, ki se jo posveča gojenju rastline, obiranju, sušenju in mletju čajnih listov, ki vsebujejo še več antioksidantov za boj proti znakom staranja.

Že imate v lasti naše novo prehransko dopolnilo Eko lepota, ki vsebuje Ceremonialno Matcho z ekološkim certifikatom?

  • Skrbi za hidracijo kože
  • Spodbuja nastanek lastnega kolagena
  • Pomaga proti znakom staranja