6 nasvetov, kako okrepiti imunski sistem

imunski sistem

Poletje je že zdavnaj mimo in prišli so časi ohladitev in hitrih menjav vremena. Ravno to je čas, ko je naš imunski sistem precej oslabljen. Zato je pomembno, da prisluhnemo svojemu telesu in začnemo krepiti imunski sistem.

Kaj sploh je imunski sistem?

Imunski sistem zajema vse obrambne mehanizme našega telesa, ki se bojujejo proti različnim tujkom. Vsega pa telo samo ne zmore in zato potrebuje našo pomoč.

Zakaj nam pade imunski sistem?

Naš organizem je vsakodnevno izpostavljen bakterijam in virusom. In če je naš imunski sistem oslabljen, se ne more bojevati proti sovražnikom, in tako zbolimo.

Imunski sistem pa slabijo tudi slabe navade, kot so pomanjkanje spanca, nepravilna prehrana, stres. Simptomi oslabljenega imunskega sistema se ponavadi kažejo kot: utrujenost, okužbe, vnetja, alergijske reakcije, počasno celjenje ran in druge infekcije, kot so glivice in herpesi na ustnicah.

Strokovnjaki trdijo, da se povprečna odrasla oseba dvakrat na leto prehladi ali dobi kakšno infekcijo. Osebe, ki zbolijo štirikrat ali večkrat, morajo nekaj ukreniti glede krepitve imunskega sistema.

6 nasvetov, kako ga okrepiti

1.) Jejte zdravo

Uživanje nekakovostne hrane povzroči, da smo bolj dojemljivi za okužbe, se počasneje zdravimo in naš imunski sistem hitreje oslabi. Dejstvo je tudi, da imunski sistem z leti oslabi. Če želimo ostati zdravi, moramo jesti kakovostne proteine (ribe, mlečni izdelki), dobre maščobe (oreščki) in hrano bogato z vitaminom C (paprika, brokoli, kislo zelje, limone, grenivke). Ne pozabimo pa tudi na gobe ( npr. svetilikava pološčenka), ki vsebujejo veliko beta glukanov in imajo pozitiven vpliv na imunski sistem.

2.) Redna telovadba

Redna telovadba lahko močno okrepi vaš imunski sitem. Rekreirati bi se morali vsak dan, še posebej v naravi. Pojdite na sprehod ali tekajte vsaj pol ure na dan. Naredili boste nekaj dobrega za svoje zdravje. Še ena pozitivna stran telovadbe v naravi so sončni žarki, ki vsebujejo vitamin D. Raziskave so pokazale, da je tudi ta pomemben za imunski sistem.

3.) Izogibajte se stresu

Negativna čustva, stres in skrbi slabo delujejo na imunski sistem. Večja verjetnost je, da boste zboleli, če vas mučijo omenjene stvari. Najboljši način, da rečemo adijo stresu je po naših izkušnjah fizična aktivnost.

4.) Privoščite si savno

Savna pomaga pri odpravljanju stresa, čisti in pomlajuje kožo ter celi organizem. Pomaga pri hujšanju, izboljša elastičnost arterij, niža krvni tlak in pomaga pri boleznih srca in ožilja.

savna

5.) Okrepite se z zelišči

Nekatera zelišča nam lahko pomagajo s svojimi antibakterijskimi, antivirusnimi, antiglivičnimi in antioksidativnimi učinkovinami. Primeri takšnih zelišč so: ameriški slamnik, timijan, bezeg, origano, kamilica, ognjič.

6.) Razstrupite vaše telo

Razstrupljanje telesa je proces čiščenja strupov iz organizma, saj lahko le ti slabijo imunski sistem. Menjava letnega časa je za telo stresna, tudi če se morda tega ne zavedamo. Če imamo načet imunski sistem, pa lahko hitreje staknemo nadležen prehlad ali boleče grlo, morda celo tako nezaželeno angino. Redno razstrupljanje okrepi imunski sistem, ki nas bo branil pred temi nevšečnostmi.

Preberite tudi: Kako se soočiti s stresom

Poleg nasvetov zgoraj pripročamo da poizkusite naše izdelke za imunski sistem, ki so narejeni v Sloveniji, ekološko certificirani in strokovno zasnovani. Zaupa nam že več kot 3000 zadovoljnih uporabnikov! Za več informacij kliknite spodaj na izdelek.