Vpliv prekomerne telesne teže na zdravje

hujsanje zdravje

Vzdrževanje zdrave teže je zelo pomembno za ohranjanje splošnega zdravja. A vse prevečkrat se ljudje skušajo prehitro otresti odvečnih kilogramov, samo da bi boljše zgledali. Ne mislijo pa dolgoročno- na zdravje. Zato se poslužujejo hitrih diet, s katerimi na kratek rok res shujšajo, a na dolgi rok svojemu telesu naredijo več škode kot koristi.

Človekova teža lahko pomeni razliko med zdravjem in boleznijo. Prevelika teža pomeni večje tveganje za razvoj nekaterih bolezni. Na nekateri točki pa se lahko težave z odvečnimi kilogrami celo sprevrnejo v debelost, ki je bolezen.

Kaj sploh je debelost?

Debelost je kompleksna bolezen, katera rast v svetu je zaskrbljujoča. Številni strokovnjaki opozarjajo, da so se v razvitem svetu v zadnjih 30 letih zgodile številne spremembe, ki pospešujejo globalni porast telesne teže pri ljudeh. Najprimernejša definicija debelosti za klinično rabo se glasi tako: debelost je kompleksna in mnogovrstna kronična bolezen za katero je značilna povečana telesna teža. K temu najbolj prispevata premalo fizične aktivnosti in dostopnost cenene industrijsko predelane hrane.

Zakaj pride do tega?

Včasih se zgodi, da se prekomerna teža ali debelost pojavi kot posledica jemanja nekaterih zdravil. Drugače pa je ponavadi rezultat napačnega prehranjevanja in premalo gibanja. Pomembno je tudi dejstvo, da se z leti prebava in metabolizem upočasni pri človeku. Zato je boj z odvečnimi kilogrami/debelostjo lahko še težji.

Preberite tudi: Preproste navade za izboljšanje prebave

Resen družbeni in zdravstveni problem

Debelost ni le kozmetični problem, ampak močno povečuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni in s tem postaja vse večji zdravstveni in družbeno ekonomski problem. Leta 1997 je WHO ( Svetovna zdravstvena organizacija) debelost uvrstila med kronične presnovne bolezni, za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu in evidentno ogroža zdravje. V letu 2016 je več kot 1,9 milijarde odraslih s prekomerno telesno težo. Od tega jih je 650 milijonov debelih. V svetovnem merilu to pomeni 39% prekomerno prehranjenih odraslih( vir: statistika 2016 WHO)

zdravje problem

Razširjenost v Sloveniji

CINDI ocenjuje razširjenost tega dejavnika v Sloveniji s pomočjo študije, da je med prebivalci Ljubljane 53% ljudi z ITM (indeks telesne mase) 26 ali več. Podatki iz leta 2007 kažejo, da je imelo prekomerno telesno težo 40,6% odraslih prebivalcev s Sloveniji, debelih pa je bilo kar 17,1% odraslih.

Vpliv odvečnih kilogramov/debelosti na naše zdravje

Z povečanjem telesne teže se poveča tudi tveganje za razvoj različnih bolezni. Med njimi so zelo pogoste bolezni srca in ožilja. Poveča se tudi tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka (arterijske hipertenzije). Prekomerna telesna teža povzroča tudi pojav sladkorne bolezni tipa 2, določene vrste raka, respiratorne težave pri spanju, astmo, bolezni mehurja, osteoartritis in kronične bolečine v hrbtu. Debelost lahko vpliva tudi na komplikacije v nosečnosti, motnje menstrualnega cikla, fiziološke motnje in urinarno inkontinenco. Ter navsezadnje se pojavi tveganje za prezgodnjo umrljivost.

Kakšna je rešitev?

Zaradi vseh teh tveganj za razvoj bolezni se je potrebno znebiti odvečnih kilogramov. Tega se je potrebno lotiti na več nivojih. Za dolgoročno vzdrževanje telesne teže je nujno najprej spremeniti življenjski slog, v katerega sta vključena uravnotežen jedilnik in telesna aktivnost. Zato omejite vnos nezdravih maščob in sladkorja. Izogibajte se močno predelanim jedem, sploh pred spanjem. Povečajte uporabo sadja, zelenjave in stročnic. Ne pozabite na polnozrnate izdelke in oreške in ribe. Izjemno pomembno je ravno uživanje širokega izbora živil. To bo pripomoglo k vašem dobremu počutju in zdravju. Priporočamo večje število obrokov (5-6 obrokov dnevno). Uživajte veliko beljakovin, vlaknin in zdravih maščob (omega 3). Pomembno je tudi pitje zadostne količino vode(2-3 L/dan). Poleg uravnotoženega jedilnika priporočamo vsaj 3x tedensko telesno aktivnost.  

gibanje

Pri zdravem hujšanju si pomagajmo z naravnimi pomočniki, ki urejajo prebavo in izločajo odvečno vodo ter prečistijo jetra. Poizkusite Eko vitalno, ekološko prehransko dopolnilo izdelano v Sloveniji, s katerim je zadovoljnih že več kot 7200 uporabnikov.

Za več informacij ali nakup=> kliknite tukaj