Kako staranje možganov vpliva na koncentracijo in spomin!

mozgani staranje

Možgani so eden izmed najbolj kompleksnih organov pri človeku. Vplivajo na koncentracijo, spomin, planiranje, organizacijo, odločitve itd. Te kognitivne sposobnosti nam omogočajo, da večinoma nemoteno opravljamo vsakodnevna opravila in živimo samostojno življenje. Vendar se naravno, s starostjo človeka in posledično možganov začnejo pojavljati težave s koncentracijo in spominom.

Kako to zgleda v realnosti se sprašujete?

  • Vedno težje si je zapomniti imena
  • Težje se je zbrati in najti pravilne besede v stavkih
  • Splošna pozabljivost (ključi, denarnica).

Ampak ni vse tako črnogledo. Zakaj? Staranje po drugi strani pozitivno vpliva na naše možgane, saj:

  • imamo vedno več znanja
  • imamo več življenjskih izkušenj

No pa poglejmo, kaj se dejansko dogaja z možgani, ko postajamo starejši:

  • Nekateri deli možganov se fizično pomanjšajo, sploh tisti, ki so povezani z učenjem in kompleksnimi možganskimi aktivnostmi.
  • Povezave med nevroni( živčnimi celicami) se poslabšajo
  • Zmanjšuje se pretok krvi v možgane

Te spremembe posledično vplivajo na možgansko aktivnost, sploh pri starejših ljudeh. Znanstveni podatki pravijo, da se tako pri vsakem človeku v povprečju začnejo pojavljati težave s koncentracijo in spominom okoli 45-50 leta starosti, številka pa zaradi družbenih medijev, telefonov in ostalih faktorjev v modernem svetu nažalost hitro pada. Še vedno pa ni jasno točno, zakaj se pri nekaterih težave z koncentracijo in spominom pojavijo prej, pri nekaterih pa kasneje.

Nekatere spremembe v možganih pa lahko imajo tudi hujše posledice kot samo padec kognitivnih funkcij kot npr. Alzheimerjeva bolezen.

Preberi tudi: 5 največjih kradljivcev spomina

Pripročamo, da poizkusite naše ekološko prehransko dopolnilo, ki poskrbi za obnavljanje nevronov (možganskih celic), izboljšanje koncetracije in spomina- EKO BRIHTA.

100% Slovenski izdelek, s katerim je zadovoljnih že več kot 150 uporabnikov najdete na naši spletni strani: =>kliknite tukaj