5 največjih kradljivcev spomina

krivci spomin

Se vam kdaj pripeti, da pozabite pomembne datume, pozabite po kaj ste prišli v prostor ali celo kje ste nazadnje pustili ključe?  Verjetno vam peša spomin. Vendar zakaj? Težava je namreč lahko povezana s pomanjkanjem spanja ali pa celo prehrano.Danes si bomo pogledali kateri so največji kradljivci spomina.

1.) Depresija, anksioznost, slaba volja

Anksioznost in depresija slabo vplivata na živčne sklope, ki skrbijo za spomin. Če se poleg pešanja tega pojavlja tudi nihanje razpoloženja, obstaja velika možnost, da se bo po zdravljenju omenjene motnje spomin vrnil v normalno stanje. Z izboljšanjem razpoloženja se namreč vrne tudi spomin.

2.) Kajenje

Kajenje kot vemo škoduje vsemu telesu in tudi možganom. Zakaj? Ker ovira dotok kisika v možgane in njihovo prekrvljenost. Prav zato lahko povzroča pešanje spomina na dolgi rok in ogroža druge dejavnosti možganov. Raziskava, v kateri je sodelovalo 7000 moških in žensk, je pokazala, da kadilci uporabljajo manj besed in imajo v primerjavi z nekadilci okrnjene praktično vse možganske funkcije.

3.) Žleza ščitnica

Ta žleza nima neposrednega vpliva na možgane, ima pa vpliv na vse presnovne procese v telesu. Zato je nedvomno pri slabem spominu treba preveriti njeno stanje.

4.) Pomankanje spanja

Pomanjkanje spanja slabo vpliva na opravljanje vsakodnevnih obveznosti. Vpliva tudi na splošno počutje. Zmanjšana koncentracija, upočasnjene reakcije in utrujenost ne vplivajo slabo le na delo v pisarni ali v šoli, ampak tudi neposredno na spomin. Res pa je, da škodljivih vplivov pomanjkanja spanja na spomin ni mogoče opaziti takoj. Vendar pa spremembe postanejo opazne, kadar ste za nočni počitek prikrajšani dlje časa. 

5.) Prehrana

Raziskava, ki so jo strokovnjaki izvedli na miškah, je pokazala, da so imele tiste, ki so dobivale mastno hrano, pri preverjanju spomina slabše rezultate od tistih, ki so dobivale hrano brez ‘slabih’ maščob. Zakaj? Ker z “nezdravimi maščobami” bogata hrana vpliva na hipokampus, del možganov, ki je zaslužen za kratkotrajni spomin.

Preberite tudi: 7 rastlin, ki pomagajo pri koncentraciji in spominu

Poleg nasvetov zgoraj, vam pripročamo tudi, da poizkusite naše ekološko prehransko dopolnilo, ki je prava hrana za možgane in pomaga tudi pri izboljšanju spomina– EKO BRIHTA. 100% Slovenski izdelek najdete na naši spletni strani: =>kliknite tukaj