4 najpogostejše napake pri hujšanju!

hujsanje napake

Če se odločimo, da je pa zdaj res skrajni čas, da shujšamo in se zadeve lotimo resno je treba upoštevati nekaj pravil, ki bodo zagotovila, da bo hujšanje učinkovito in da bomo dosegli zastavljene cilje. Ter seveda navsezadnje, da se kilogrami ne vrnejo na svoja mesta. Predstavljamo 4 najpogostejšte napake pri hujšanju.

1. napaka: ukinitev vseh kategorij hrane in vaših najljubših jedi

Beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe se imenujejo makro hranila z razlogom: vaše telo jih potrebuje vse in v zadostnih količinah za svoje optimalno delovanje. Dieta, ki zahteva izločitev popolnoma vse hrane iz določene kategorije, je nesmiselna in nezdrava, prej kot v želene rezultate pa bo vodila v zdravstvene težave. Poleg tega se je držati diete oz. določenega načina prehranjevanja, če nikoli ne smemo jesti naših najljubših jedi. Ne le, da bomo kaj hitro obupali, temveč bodo te jedi v smislu ‘prepovedanega sadeža’ postale še bolj mamljive. Zato si vsake toliko le privoščite najljubšo hrano, ob tem pa upoštevajte dva pravila:

  1. Če je le možno, izberite bolj zdravo različico (npr. če je naša najljubša pregreha pica, nadomestimo testo s polnozrnatim pirinim, sir z manj mastnim in ga naložimo manj).
  2. Naj bo količina manjša

2.napaka : prevelika pričakovanja

To je eden izmed najpogostejših razlogov, da ljudje prehitro obupajo, ko se lotijo hujšanja; pričakovanje uspehov čez noč in prevelikih rezultatov. Le dolgotrajno, zdravo hujšanje vodi v trajne rezultate in pravi uspeh, zato se ga lotite premišljeno in si dajte dovolj časa. Zdravo hujšanje je pol do največ 1 kg na teden, ob tem pa je treba vedeti tudi, da več kg maščobe imamo za izgubiti, hitreje gre in zadnjih kilogramov se znebimo najtežje.

Če boste pričakovali, da boste v enem mesecu izgubili 10 kg in da vam bodo prav tri konfekcijske številke manjša oblačila, boste zelo razočarani, posledično boste obupali nikoli dosegli želene telesne teže, odstotka telesne maščobe in postave.

3. napaka: preskakovanje obrokov

Preskakovanje obrokov se morda marsikomu zdi priročen način za zaužitje manj kalorij na dan, a žal lahko vodi v nadaljnje pridobivanje kilogramov. Namreč, če ne jemo zajtrka ali kosila, boste nevede in nehote kompenzirali pri večerji, saj bo telo imelo občutek, da si zasluži dodatne kalorije, ki jih ni dobilo tekom dneva. Jejte vsakič, ko ste lačni, pri tem pa pazite, da lakote ne zamenjujete za žejo, kar se dandanes pogosto dogaja, ter da so obroki in prigrizki zdravi, majhni in ne preveč kalorični.

4. napaka: premalo zaužite hrane

Če bi radi hitro shujšali, vas morda mika, da bi zaužili izjemno malo kalorij . Vendar pozor, diete čez noč, ki temeljijo na premalo kalorijah, ne nudijo vsega, kar telo potrebuje, poleg tega se telo navadi pomanjkanja in ko boste začeli ponovno jesti normalno, se lahko kaj hitro pripeti, da se bodo začeli kilogrami vračati, saj boste vse dodatne kalorije shranili v maščobne obloge za naslednje obdobje stradanja. Telesa ne moremo kar tako pretentati.

Preberite tudi: 6 nasvetov za zdravo hujšanje.

Inovativno prehransko dopolnilo (100% ekološko, Izdelano v Sloveniji) pa lahko poleg zgoraj naštetih nasvetov pomaga pri procesu izgube odvečnih kilogramov, znižanju ravni holesterola in prečiščenju telesa – EKO VITALNA najdete jo na naši spletni strani: =>kliknite tukaj