3 pravila za zdrav zajtrk!

zajtrk zdravje

Pri procesu izgube odvečnih kilogramov, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Izjemno pomembno pa je, da napake ne naredite že pri prvem (najpomembnejšem) obroku v dnevu- zajtrku. Danes bomo pogledali 3 pravila, ki se jih je dobro držati ko je govora o zdravem zajtrku.

1. PRAVILO

Če zjutraj ne morete jesti, navado vzpostavite postopoma. Za začetek si pripravljajte smutije ali jejte celo sadje, dodajte malce oreščkov … Dodajajte živila in čez čas boste vajeni jesti že takoj, ko se prebudite.

2. PRAVILO

Jejte od 30 do 60 minut potem, ko se zbudite in ne kasneje. Zajtrk “prebudi” metabolizem, poleg tega kasneje ne boste sestradani, kar pomeni, da ne boste posegli po nezdravih prigrizkih. Verjetneje boste sprejemali boljše odločitve glede prehrane.

3. PRAVILO

Vaš zajtrk naj bo bogat s proteini in vlakninami, ki bodo poskrbele, da boste brez težav zdržali do prve malice oziroma kosila. Živila, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin, dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Po uživanju takih živil tudi ne čutimo “utrujenosti”, saj se raven glukoze (krvnega sladkorja) v krvi povečuje počasi. Nekaj primerov takšnih zajtrkov: ovseni kosmiči, jajca, zdrave palačinke … Ne pozabite tudi na sadje in zelenjavo (banane, avokado, paradižnik, špinača …)

Da boste ostali siti do kosila si lahko pripravite tudi beljakovinski smuti iz teh sestavin:

-1 banana
-1 skodelica mleka po izbiri (mi radi dodamo mandljevo)
-½ skodelice grškega jogurta (brez maščob)
-2 žlici bučnih semen
-ščep vaniljevega ekstrakta ali vanilje

Preberite tudi: Ali pitje vode pomaga pri hujšanju?