4 pravila za izboljšanje spomina

spomin rubik

Ne bi bilo super, če bi le pogledali list paprija in si natančno zapomnili, kaj na njem piše?  Ali pa da bi vedeli, kje smo sinoči pustili denarnico ali ključe in nam jih zjutraj ne bi bilo treba iskati?

To si drugače verjetno želi veliko ljudi – od študentov in dijakov, ki morajo opraviti izpite. Pa tudi gospodinje, ki gredo po nakupih in doma pozabijo svoj nakupovalni listek. In nato še vsi tisti, ki zjutraj vedno zamudijo v službo, ker ničesar ne najdejo. Žal vas moram razočarati, da si perfektnega spomina ne morete pričarati, lahko pa si spomin kljub temu izboljšate s pomočjo spodnjih pravil

Pa poglejmo 4 preprosta pravila za izboljšanje spomina

1. Telesna aktivnost

Redna telesna vadba izboljša cirkulacijo in učinkovitost celotnega telesa, tudi možganov.

2. Nadzorujte stres

Preveliko stresa nikoli ni dobro za spomin. Čeprav kronični stres fizično ne poškoduje možganov, pa vam poslabša spomin. In ker se stresu pogosto ne moremo izogniti, se ga naučite nadzorovati. Pri tem vam bo v veliko pomoč tudi joga ali druge telesne aktivnosti (tek, hoja, športi)

3. Uravnotežena in zdrava prehrana

Za boljši spomin jejte hrano, ki bo vaše možgane ohranjala zdrave. Priporočljiva je hrana, ki vsebuje antioksidante, na primer brokoli, borovnice, špinača in jagode. Poleg tega je dobro, da uživate hrano z omega 3 maščobnimi kislinami (losos, slanik, skuša) in vitaminom E, niacinom ter vitaminom B6. Namesto treh velikih obrokov si raje privoščite 5-6 manjših.

4. Trenirajte možgančke

Redni trening namreč spodbuja možgane, v katerih se tako razvijajo nove nevronske poti, ki pomagajo izboljšati spomin. To lahko počnete tako, da se učite novega jezika, glasbeni inštrument, ples, sudoku, igre za spomin. Možgančke je dobro trenirati vsaj 30 minut na dan.  Dobra tehnika je tudi ponavljajte stvari, ki si jih morate zapomniti. Večkrat kot vidite, slišite ali razmišljate o stvari, hitreje si jo zapomnite. Tako si podatke ponavljajte na glas, potiho in si jih tudi zapišite.

Preberite tudi: Glavni krivci za težave s koncentracijo in spominom

Poleg tega, da se držite nasvetov zgoraj pa vam pripročamo tudi, da poizkusite naše ekološko prehransko dopolnilo, ki dodatno pomaga pri boljši koncentraciji in spominu.