5 živil, ki pomagajo pri hujšanju

5 zivil za hujsanje

Velikokrat vidimo kakšen članek, ki obljublja, da bomo z uživanjem točno določenega živila zmanjšali svojo težo. To seveda ne drži. Zakaj? Ker z uživanjem samo točno določenega živila porušimo uravnoteženost našega jedilnika. Treba je uživati polno in raznovrstno hrano. To pomeni da jemo vsa makrohranila – ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Izogibajte se dietam, ki izključujejo normalna živila. Sploh pa se izogibajte dietam, ki obroke nadomeščajo z različnimi praški in napitki, ki za izgubo odvečnih kilogramov sploh niso primerni.

Poglejmo si, katerih 5 živil je pametno vključiti v uravnotežen jedilnik za izgubo odvečnih kilogramov.

1.) Zelena solata

Se vam kdaj zgodi da ste tako polni po obroku, da bi lahko kar počili? Če je vaš odgovor da, priporočamo, da od sedaj naprej jeste veliko zelene solate, začinjene s kisom, soljo in olivnim oljem. Solata vsebuje tudi veliko vitamina C in E, folne kisline, likopena in karotenoidov.

2.) Hruške in Jabolke

To je tisto sadje, ki je zelo bogato z vlakninami. Vsebujejo tudi pektin, ki znižuje raven sladkorja v krvi. 12 tednov trajajoča študija, ki so jo izpeljali v Braziliji, dokazuje, da ženske s preveliko telesno težo, ki so uživale 3 manjše hruške ali jabolka dnevno, izgubile več teže kot ženske na isti dieti, ki pa so uživale 3 manjše ovsene piškote namesto sadja.

3.) Kis

Kis preprečuje dvig sladkorja v krvi, ki rad naraste po uživanju ogljikovih hidratov (bel kruh, sladkarije, prigrizki). Kisova kislina lahko tudi upočasni prehod hrane od želodca do tankega črevesja, zato se dlje časa počutimo siti.

4.) Oreščki

Oreški človeka nasitijo, zato avtomatično manj je. Arašidi recimo vsebujejo veliko kalorij, vendar pa imajo skoraj vse osnovne hranilne snovi, in še to v prekomernih količinah. Raziskave pravijo, da so osebe, ki jedo oreške, vitkejše od tistih, ki jih ne jedo. Vsebujejo namreč veliko nenasičenih maščobnih kislin (t. i. zdravo maščobo), z ugodnim razmerjem maščobnih kislin omega-3 in omega-6.

5.) Juha

Pojejte zvrhan krožnik dobre juhe. Juha možganom sporoča, da je naš želodec poln in da smo siti. Poleg tega pa vsebuje nešteto počutju prijaznih hranilnih snovi

Poleg zgoraj naštetih živil vam pripročamo, da poizkusite tudi našo mešanico ekoloških medicinskih gob, zelišč in začimb, ki poleg zgornih živil pospešeno pomaga pri zniževanju ravni sladkorja, topljenju maščob in povečanju vitalnosti. Za več informacij si lahko pogledate naš ekološki izdelek EKO VITALNA => Kliknite tukaj

Preberite tudi: 6 nasvetov za zdravo hujšanje