Kako si izboljšati koncentracijo na delu?

koncentracija delo

Koncentracija na delu zna biti precej težavna, glede na to, da so motnje sodelavcev, nalog itd. prisotne vsepovsod. Človeški um pa ni ravno namenjen za spopadanje s kaosom. Vsak izmed naših čutov hitro nekaj začuti, kar nas lahko zmede v sami sekundi. Kljub temu, da je težko izboljšati koncentracijo, pa to ni povsem nemogoča naloga. Poleg tega je za izboljšanje koncentracije pomembna vztrajnost. Predstavljamo 9 zanimivih načinov, ki vam lahko pomagajo pri izboljšanju koncentracije na delu.

1. Razumite nalogo pred vami

Težave se lahko začnejo za na samem začetku, sploh če ne veste kaj počnete, ali če se vam zdi naloga zmedena. Ko je delo težko, um išče lažje stvari, ki bi jih lahko počel. Zato poskusite dobiti splošni pregled nad nalogo in razvijte osnovni koncept in okvir še preden se lotite naloge.

2. Naredite časovni načrt

Naredite si časovni plan za stvari, ki jih je treba postoriti. Da bi dosegli ravnovesje, dodelite ustrezno količino časa resnim nalogam kot tudi manj resnim. Zjutraj ko začnete uspešen dan z delom, postorite najtežja najprej in nadaljujte z manj resnimi kasneje.

3. Izberite svoje okolje

Okolje, v katerem ste in delate lahko ima pomembno vlogo pri izboljšanju vaše koncentracije. Udobna in privlačna okolja so ugodnejša za povečanje koncentracije pri delu. Kadar izbirate okolje, imejte v mislih, da imate z manjšim številom motenj boljše možnosti za delo s polno koncentracijo.

4. Izogibajte se večopravilnosti

Večopravilnost zagotavlja neizmožnost osredotočanja na eno samo nalogo, ko jih pred nami leži cel kup. Na koncu ne storimo nič ko konca. Osredotočite se na dokončanje vsakega opravila, preden se preusmerite na naslednje.

5. Odstranite hrup

Odstranjanje motečega hrupa je zelo pomembno. Odstranite se od vseh motečih obvestil in sporočil, saj boste namreč želeli odgovoriti takoj, kar pa vam nikakor ne bo pomagalo pri osredotočenju na zadevo, s katero se v tistem hipu ukvarjate.

6. Uravnotežena prehrana in gibanje

Ko je govora o koncentracija seveda ne smemo pozabiti na uravnoteženo prehrano in utrezno izbiro fizične vadbe, ki pomaga pri izboljšanju počutja in posledično tudi koncentracije. Pomanjkanje nujnih hranil lahko povzroči utrujenost in zaspanost.

7. Recite NE odlašanju

Zavlačujete z nalogo? V tem primeru gre za odlašanje. Ne odlašajte, raje se enostavno odločite, da ne boste nehali ali vstali od mize, dokler ne boste opravili s to težko nalogo.

8. Postavite si točne roke

Roki dobro delujejo, saj skušajo okrepiti koncentracijo. Postavite si rok in verjemite mi, da boste lažje pozabili na nepomembne stvari in pospešili svoj delovni čas.

9. Dobro se naspite

Uvedite redno spanje in stalno uro, ob kateri se odpravite spat. Utrujenost, izčrpanost in pomanjkanje dobrega spanca so med glavnimi vzroki za slabo koncentracijo.

Preberite tudi: Glavni krivci za težave s koncentracijo in spominom!