Zakaj je post ključ do vitalnosti?

post

V začetku novega leta si pogosto zastavimo nove cilje in si kaj obljubimo. Med novoletnimi zaobljubami je ponavadi izguba odvečnih kilogramov in odločitev za več gibanja in bolj zdravo prehrano. V množici takšnih in drugačnih diet pa smo pozabili na eno izmed najstarejših metod za izgubo odvečnih kilogramov in prečiščenja telesa.  In to je seveda – post.

Postenje je stara metoda skrbi za svoje zdravje ali čiščenje telesa, katero so poznali že v starem Egiptu. Zaradi ohranjanja zdravja in mladosti so se postili tudi stari Grki

Zakaj je post dober za nas?

Post je super za naše telo, saj pomaga pri razstrupljanju telesa in mu omogoča samoobnavljanje in samopomlajevanje. Velja pa tudi za preverjeno in varno metodo za izgubljanje odvečnih kilogramov. Zavedati se je tudi potrebno, da post ni stradanje. Če ga izvajamo pravilno, naše telo ni v nevarnosti in tudi lakote ne čutimo.

Za koga je primeren?

Post je primeren za večino ljudi. Odsvetuje pa se ljudem z hujšimi zdravstvenimi težavami, tudi tistim, ki so odvisni od zdravil, oslabelim, podhranjenim ali psihično in telesno preobremenjenim. Za začetnike je priporočljivo postenje od 1 do 10 dni.

Več vrst posta

Ali ste vedeli, da obstaja več vrst posta? Zato je najbolje, da se odločite za takega, ki vam glede na težave, ki jih želite odpraviti, najbolj ustreza. Poleg tega pa vam ne obremenjuje preveč življenskega stila.  Med seboj se posti razlikujejo po vrstah hrane, ki so med postenjem dovoljene: čaji, presni ali sokovi iz zdravilnih rastlin, sadje ali zelenjava, juhe ali sirotka. Ali pa po časovnih razmikih npr. 1 dan, 3dni, 1 teden, 40dni, prekinitveni post. Recimo prednost prekinitvenega posta je eno preprosto pravilo, ki se ga je dokaj lahko držati. Osem ur smemo jesti, preostalih 16 ur pa ne. Zaradi načina življenja je danes lažje nekomu reči naj ne je, kot pa, da si mora hrano pripravljati vnaprej.

Držimo se pravil

Teden dni pred postom je dobro pričeti z razstrupljanjem organizma in čiščenjem črevesja. Na post se je resnično potrebno dobro pripraviti. Dobro je, da si pred postom preberete čim več literature, ker je en takšen uvoden vodič preprosto premalo, da se dobro seznanite o načinih, izvedbi in učinkih postenja, ki bo navsezadnje primeren za vas.

Preberite tudi: Želite shujšati? Potem bi morali vsak dan začeti takole