5 nasvetov, kako preprečiti zastajanje vode v telesu

odvecna voda

V tokratnem članku si bomo pogledali zakaj sploh pride do zastajanja vode v telesu in kako si lahko s pomočjo nasvetov spodaj pomagate sami.

Zakaj pride do zastajanja vode v telesu in posledično otekanja?

Vzrok za zastajanje vode in otekanje je nenavadno zadrževanje tekočine med celicami, posebej v okončinah (gležnjih, rokah, prstih na rokah ter nogah, obrazu, trebuhu). Eden od možnih vzrokov je lahko uživanje preslane in konzervirane hrane, hormonska neravnovesja. Zastajanje vode pa lahko nakazuje tudi na razvoj resnejših obolenj, na primer srčnih bolezni, bolezni jeter ali ledvic.

Kdo ima najpogosteje težave z zastajanjem vode?

Z zastajanjem vode imajo najpogosteje težave nosečnice in starejši ljudje. Gre za zelo nadležno težavo, zaradi katere včasih ne moremo obuti niti najbolj ohlapne obutve. Poleg tega pa ponavadi pride tudi do povečevanja telesne teže.

5 nasvetov kako lahko sami preprečite zastajanje vode

1.) Čim več gibanja. Pripročamo čim več športa, fizičnih aktivnosti in splošno veliko gibanja.  Tecite, čim več hodite, kolesarite itd. V tem primeru vam bo prišla prav aerobna telesna aktivnost.

2.) Izogibajte se dolgotrajnemu stanju ali sedenju na delovnem mestu. To je seveda lažje reči kot storiti, še posebej, če služba od vas zahteva, da na mestu stojite ali sedite daljše časovno obdobje. V tem primeru vam priporočamo, da povečate količino gibanja v prostem času in v službi (npr. namesto dvigala uporabljajte stopnice). Če pa dalj časa sedite, nekajkrat svoja stopala dvignite od tal. Kadar ležite se spomnite dvigniti svoje noge ob steno in nekaj časa pustiti, da se prekrvavijo.

3.) Shujšajte! Vzrok za zastajanje vode je lahko tudi prevelika telesna teža. Številni ljudje, ki jih pestijo težave z otekanjem, imajo pogosto prekomerno telesno maso. V tem primeru je zelo pomembno, da shujšate. Svetujemo vam, da se izgube odvečnih kilogramov lotite počasi in postopno in spremljate rezultate na daljši rok.

4.) Zmanjšajte vnos soli. Vzrok za zastajanje vode je med drugim tudi uživanje preslane hrane. Natrij, ki ga vsebuje sol, nase veže vodo in jo tako zadržuje v telesu. Zato naj bo prvi ukrep, če imate tovrstne težave, da zmanjšate količino soli v prehrani. Izogibajte pa se tudi suhim mesninam in ostali industrijsko močno predelani hrani.

5.) Uživajte živila, ki delujejo kot naravni diuretiki. Naravni diuretiki povzročijo, da se voda hitreje izloči iz našega telesa. Če imate tovrstne težave, dajte prednost naslednjim živilom: zelena, peteršilj, lubenica, por, banane, limone, koromač, črni čaj, ingver, kopriva.

Preberite tudi: Kako in kaj jesti za uspešno hujšanje

Inovativno prehransko dopolnilo Eko Vitalna(100% ekološko, Izdelano v Sloveniji) vsebuje ingver in koprivo, zato lahko poleg zgoraj naštetih nasvetov pomaga pri odvajanju odvečne vode iz telesa. Najdete jo na naši spletni strani. Za več informacij=> kliknite tukaj